JAILTON

Jailton Carneiro växte upp i en favela i Salvador, Bahia, i Brasilien.

 

När Jailton var pojke varnade hans föräldrar honom för att ta vägen via stranden på hemväg från skolan, för att det var farligt, men dragningskraften var för stark. När Jailton var tolv år trotsade han rådet, smet in i cirkustältet – och blev fullständigt fångad av den akrobatik som tränades där. Cirkusprojektets syfte var just att fånga upp barn och ungdomar från fattiga områden, och människorna på cirkusen blev Jailtons andra familj. Jailton lärde sig teknik, redskap, luftakrobatik och säkerhet från grunden och var snart en fullfjädrad artist.

 

Under flera år i början av 2000-talet turnerade han som professionell akrobat med den världsledande nycirkusgruppen Cirque de Soleil.

 

2011 kom han med Elin Lütke till Sverige och Göteborg, och startade snart sin egen cirkusskola – det som i dag har blivit Cirkus Unik.

ELIN

När Elin Lütke gick i gymnasiet i São Paulo, Brasilien, kom hon i kontakt med en organisation som samlade in böcker till barn i fattiga områden av staden. Hon och hennes klasskamrater åkte buss till olika förorter och läste högt ur böcker för barn som aldrig tidigare kommit i kontakt med litteratur.

 

Då föddes hennes engagemang mot sociala orättvisor och hennes vilja att arbeta för att förändra samhället. Hon jobbade med miljöfrågor, avfallshantering och med olika sociala projekt i Brasilien. På fritiden gick hon med i en cirkusskola och upptäckte glädjen med akrobatik och med att få leka trots att man var vuxen.

 

Hon upptäckte också att cirkusen kan vara ett verktyg för att komma tillrätta med sociala orättvisor.

 

I flera år reste hon tillsammans med Jailton Carneiro och Cirque de Soleil innan paret slog sig ner i Göteborg 2011 och startade Cirkus Unik.

Elin har också en masterexamen inom Globala Studier vid Göteborgs Universitet.