GRUNDARE

JAILTON CARNEIRO

Grundare av Cirkus Unik tillsammans med Elin Lütke och huvudlärare i våra cirkusskolor. Har varit cirkuslärare sedan 1992 och turnerade i flera år runt jorden som professionell luftakrobat med nycirkusgruppen Cirque de Soleil. Uppvuxen i Brasilien och kom till Sverige och Göteborg 2011. Arbetar även som pilatesinstruktör.

MER OM JAILTON

ELIN LÜTKE

Grundare av Cirkus Unik tillsammans med Jailton Carneiro. Född i Sverige och uppvuxen i São Paulo, Brasilien. Har en bakgrund inom nycirkus och ett långt engagemang inom socialt arbete och olika integrationssatsningar. 2011 kom hon till Sverige och Göteborg tillsammans med Jailton Carneiro. Hon såg att sociala skillnader även fanns i Sverige, och startade Cirkus Unik. Cirkus kan vara ett verktyg för att göra klyftorna mindre.

MER OM ELIN

CHANGE LEADERS

Elin Lutke och Jailton Carneiro (Cirkus Unik) är Change Leaders

 

Reach for Change söker, väljer ut och stödjer Change Leaders – personer med banbrytande idéer som gör livet bättre för barn. Genom Reach för Change får de lönefinansiering, kunskap och ett nätverk för att utveckla sina idéer. Totalt så stöds Change Leaders i sjutton länder på tre olika kontinenter.

LÄS MER

BREWHOUSE AWARD

Brewhouse Award - Kategorier Sociala innovationer och socialt entreprenörskap - Brewhouse vill ta tillvara på det engagemang som finns för socialt entreprenörskap, dvs. företagare som sätter samhällsnytta före vinstintresse. I denna kategori tävlar nyskapande idéer, som i Cirkus Unik's fall,  förbättrar barn och ungas situation och ökar integration.

INSTRUKTÖRER


 • CAROLINA NÄSMAN

  Hejsan! Mitt namn är Carolina och jag är en utbildad musikalartist som jobbar som cirkusinstruktör på Cirkus Unik och frilansar som artist.

   

  För mig som både är en idrottare och artist så är Cirkus en väldigt fin blandning av de båda världarna.

   

  Jag tycker framförallt att Cirkus Unik strävar efter att det ska vara en plats som fungerar för alla oavsett vem du är eller vilka erfarenheter du har sedan innan.

   

  Jag hoppas ni också får ta del av cirkusens värld hos oss på Cirkus Unik.

   

  Allez-hop!


 • ELVIRA

  Hej! Mitt namn är Elvira och jag är utbildad musikalartist och teaterpedagog.

   

  Från och med hösten -18 jobbar jag som cirkuspedagog på Cirkus Unik men även som frilansande artist och regissör.

   

  Det bästa med cirkus är för mig den härliga blandningen mellan olika scenuttryck och den breda publik den lockar. Med Cirkus Unik har vi är möjligheten att skapa nya, roliga möten mellan människor och barn; unika möten!

   

  Hoppas vi ses!


 • MARTA CHAVES

  Hej! Mitt namn är Marta. Jag är en brasiliansk luftakrobat, dansare och skådespelare utbildad på "Escola Nacional de Circo" i Rio de Janeiro. Har 25 års erfarenhet som professionell cirkusartist.

   

  Jag har turnerat runt om i hela världen med bl.a. Cirque du Soleil. I Sverige har jag tillsammans med Magnus Jakobsson startat en cirkus/teatergrupp som heter Teatro Baó.


 • SABINA ANTONSSON

  Hej! Jag heter Sabina och är utbildad yrkesdansare på Norska Baletthögskolan i Oslo. Har arbetat som frilansdansare och med kulturproduktion de senaste 10 åren.

   

  Cirkus för mig står för allas lika värde och möjligheter, glitter, popcorn och kämparglöd. Den som övar den kan och det är det bästa med cirkus, att alla kan lära, alla kan öva och alla kan ha roligt tillsammans!


 • JOAKIM SÖDERGREN

  Hej! Jag heter Joakim. Är utbildad yrkesartist på Performing Arts School och är professionellt verksam med musik och sång.

   

  Det bästa med cirkus är att alla, både vuxna som barn, får chansen att komma tillbaka till något som är så viktigt - Leken.


 • KARIN PINNER

  Hej! Jag heter Karin Pinner och är utbildad dansare, koreograf och danspedagog. Började med eldkonst som 16-åring och jobbar nu som artist med eldcirkusgruppen Pyrox och frilansar som luftakrobat. När jag inte jobbar med Cirkus Unik såklart! Jag har också en utbildning inom psykiatrisk omvårdnad och specialkompetens inom vissa funktionsvariationer.

   

  För mig handlar cirkus om mod, att våga och att övervinna sig själv. För varje lektion vill jag att våra elever ska ha provat något nytt, vågat något de kände var lite läskigt och lyckats med något de inte trodde de skulle klara. Oavsett om det handlar om ett svårt trick i trapetsen, att vara med en ny grupp eller att be en kompis om att fokusera lite mer.

   

MEDARBETARE


 • LOUISA LUNDGREN

  Jag är administratör på Cirkus Unik och arbetar tillsammans med Elin på vårt kontor. Min roll är att skapa och upprätthålla ordning och reda bland alla "papper". I min ryggsäck samsas lärdomar från alla mina ideella engagemang i olika organisationer med kunskaper från ekonomutbildningen på Handels i Göteborg.

   

  Det jag tycker är något av det finaste med Cirkus Unik är tonvikten på att träna utan konkurrens och hur det samspelar med att samarbeta, att vara snäll mot andra och sig själv!


 • LENA B LUKTE

  Jag är pensionerad tandläkare och socialarbetare som levt över 30 år i Brasilien. Jag är så glad och stolt  över att ha fått vara med och se Cirkus Unik födas, växa och göra Göteborg lite gladare för så många barn!


 • DJELAL AXOYSON

  Jag är en civilekonom med över 20 års arbetslivserfarenhet bl.a. som ekonomiansvarig i medelstora företag och redovisningskonsult/chef i byråer de senaste 6 åren. Det är spännande att arbeta i en organisation som förstår dagens behov och som alltid har viljan att utvecklas.

   

  I många år har jag har också arbetat inom kulturområdet som danspedagog och därför tycker jag att Cirkus Unik är en av de viktigaste samarbetspartners jag har, när det gäller utveckling av socialt/kulturellt arbete.


 • MARÇAL MORELL TORRA

  Jag är en webbdesigner från Barcelona, bor nu i Göteborg, som hjälper Cirkus Unik med webbplatsen.

   

  Att arbeta med Cirkus Unik är som att jonglera! Det är fint och roligt att se på men det finns mycket jobb bakom för att kunna hålla alla bollar i luften så som Elin och Jailton kan. Allt i en fantastisk miljö med mycket kreativitet!

ADVISOR BOARD


 • ANNA HARRIS

  Anna arbetar på Paypal, där hon ansvarar för bolagets strategi inom Premiumsegmentet. Hon är uppvuxen i USA och flyttade till Sverige under 2014  för att läsa en masterutbildning på KTH. Anna började engagera sig i Reach for Change eftersom hon tror starkt på organisationens mål att förbättra världen för barn.

   

  "Cirkus Unik tillhandahåller en otrolig plattform där barn får vara sig själva och kan lära sig utveckla det självförtroende som är så kritiskt för deras utveckling. Jag ser också cirkus som ett sätt att reducera stigmatisering på, och även för att sammanföra samhällen. Jag är verkligen glad över mitt samarbete med Cirkus Unik och ser fram emot bolagets fortsatta utveckling."


 • GAYATHRI RATHINAVELU

  Gayathri är ordförande och medgrundare i The Good Talents, ett socialt företag som identifierar och synliggör unga talanger i utsatta områden och arbetar med organisationsutveckling samt som program manager på Reach for Change. Hon har genom åren initierat/coachat uppstarten av flera sociala företag. Hon har 10 års erfarenhet av processledning inom innovation och ledarskap.

   

  "Från första dagen jag träffade Elin och Jailton 2011 var det omöjligt att undgå deras potential och förmåga att starta och driva ett socialt företag som skulle kunna göra radikal skillnad för barn och unga i utsatta områden i Sverige.  Kombinationen av deras djupa kompetens inom nycirkus, engagemang, entreprenöriella driv och tajming är häpnadsväckande. Det har varit en fantastisk resa att följa och stötta Cirkus Unik i utvecklingen av deras sociala företag som sedan starten 2016 har vuxit i rasande fart, ser fram emot att följa dem i deras resa framåt”.

   


 • JOAKIM KLINGSPOR

  Joakim arbetar som projektledare i mediabolaget MTG och kom i kontakt med Cirkus Unik genom Reach for Change Advisor Board Program. Joakim är involverad i Reach for Change för att han tror på att göra skillnad i barns liv genom drivna och duktiga sociala entreprenörer.

   

  "Jag tror på Cirkus Uniks modell att genom cirkus skapa en säker plats för barn med olika bakgrund att utvecklas och samtidigt skapa förutsättningar för integration."


 • MAHMOUD MUSTAPHA

  Mahmoud är utbildad ekonom på Linneuniversitet i Kalmar/Växjö och älskar att jobba med affärsutveckling och att förädla kundrelationer.

   

  "Jag är ursprungligen från Libanon men uppvuxen i Sverige och initiativ likt Cirkus Unik är något som jag själv upplevt och som bidragit till min trygga uppväxt.  Att ge barn en plattform att utvecklas och integreras i en 'avslappnad' miljö är något som jag verkligen tror på och gärna stöttar."


 • MONICA PICAVÉA

  Monica är socialföretagare sedan 15 års ålder, grundare av Oficina da Sustentabilidade, en B Corp i Brasilien, som hjälper företag att hitta sitt sociala syfte och uppnå den sociala inverkan de vill ha i samhället. Hennes anslutning till Cirkus Unik är förutom rådgivare även konsult för mätning av Social Påverkan.

   

  "För mig är det mest fantastiska med Cirkus Unik att de använder cirkus som en stor kraft för förändring. Med utgångspunkten att varje människa är unik, och samtidigt har alla sina egna speciella gåvor, har de utvecklat en metod, som kan hjälpa samhället att bli mer jämlikt och mer humant. Jag tror verkligen på deras sätt att göra saker. "


 • SUSANNE ERIXON

  Susanne är ordförande i den ideella föreningen Cirkus Unik, har tidigare erfarenhet från styrelsearbete i ideella föreningar, och har varit med sedan föreningen startade. Professionellt aktiv som organisations- och rekryteringskonsult med egen firma, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete inom ledarskap, organisation och verksamhet samt bred kunskap om formalia. Har lång erfarenhet både som socialarbetare i ett av Göteborgs särskilt utsatta områden och senare som chef inom offentlig sektor. Är utbildad socionom och lärare.

   

  "Cirkus Unik med det engagemang, den samlade och specifika bakgrund samt erfarenhet som Elin och Jailton tillsammans har är en unik potential för att driva ett socialt företag som kan bidra till att göra skillnad för barn och unga i utsatta områden. Att ha varit med vid deras sida och se Cirkus Uniks verksamhets växa har varit en ynnest för mig som rådgivare och ordförande.”


 • OLA PETTERSSON

  Ola är ansvarig för Kundservice på Tele2 och har kommit i kontakt med Cirkus Unik genom Reach for Change. Ola är involverad i Reach For Change för att han tror på möjligheten att förändra och förbättra för

  alla barn i Sverige genom att skapa resurser och ekonomiska möjligheter till engagerade personer med unik kompetens inom sitt område.

   

  "Cirkus Unik har verkligen allt jag tror på; genom att använda Cirkusen som förändringsverktyg så kan man skapa möjligheter för barn att få bättre självkänsla och följa sina drömmar. Förutom visionen så känner jag också starkt för grundarna Elin och Jailton samt deras förmåga att engagera genom cirkusen."

VISION

Vi vill skapa en värld där alla barn har lika möjligheter att växa och utvecklas trots olika social, ekonomisk och kulturell bakgrund.

MISSION

Vårt uppdrag är att med nycirkus som verktyg ge alla barn möjlighet till personlig utveckling med självkänsla och gruppsamarbete i förgrunden samt vara en plattform för integrering i samhället.